Granita – co warto wiedzieć?

Granita jest jednym z tych deserów, które w naszym kraju traktowane są po macoszemu. W większości przypadków kojarzy nam się z kolorowymi napojami sprzedawanymi w wysokich szklankach z palemką przy nadmorskich deptakach, które jednocześnie sprawiają wrażenie „samej chemii”. Czy tak jest jednak w rzeczywistości? Czym jest granita i skąd bierze się do niej składniki? W jaki sposób wreszcie się ją przyrządza?

Rozważania dotyczące granity należy zacząć od jej określenia oraz pochodzenia. Pomimo tego, że oryginalnie jest to deser pochodzący z krajów arabskich, to w Europie przyjął się głównie na Sycylii, skąd nastąpiła jego dalsza ekspansja na inne kraje europejskie. Czym jednak jest sama granita? W oryginalnej sycylijskiej wersji do jej sporządzenia wykorzystywana jest woda, sok z cytryny, cukier i lód. Obecnie możemy spotkać jednak różne wariacje granity i powszechnie przyjmuje się, że jest to po prostu mrożony deser na bazie kawy lub jakichkolwiek soków owocowych – począwszy od cytryny i pomarańczy, a skończywszy chociażby na truskawkach).

Tajemnica granity

Co prawda tajemnica tradycyjnej granity opierającej się na ziarnistej strukturze lodu wynika ze stosowania lodu ze zbocza wulkanu Etna lub innych pobliskich gór, to w w dzisiejszych czasach ciężko sobie wyobrazić każdorazową wycieczkę po lód. Z tego też powodu wymyślono granitory, czyli specjalne maszyny do granity mające ułatwić i przyspieszyć przygotowywanie deseru. Tego typu maszyny do granity nie tylko mieszają składniki do odpowiedniej konsystencji i utrzymują gotową granitę w stanie „do spożycia” przez długie godziny, ale również dają o jej temperaturę, strukturę i same wytwarzają lód.

Ile to kosztuje – granita i komponenty do lodów?

Ile jednak kosztują granitory, syropy do granity i komponenty do lodów? Wbrew pozorom na tak postawione pytanie nie ma jednoznacznej odpowiedzi, gdyż wiele zależy tutaj od konkretnego urządzenia. Można dla przykładu wskazać, że profesjonalne granitory to wydatek nawet kilku tysięcy złotych, zaś w przypadku urządzeń do użytku domowego są to mniejsze kwoty. W przypadku chęci korzystania z gotowych syropów do granity, musimy się liczyć z wydatkiem około 50 złotych za 5 litrów syropu. Syropy do granity w takiej objętości zapewnią nam jednak możliwość przygotowania aż 40 litrów deseru.

Artykuł powstał we współpracy ze specjalistami z http://www.siorbet.pl/