Jak przygotować wyśmienity barszcz czerwony?

Barszcz czerwony jest zupą nie tylko smaczną, ale i zdrową. Zupa świetnie smakuje w połączeniu z krokietami, pasztecikami, uszkami lub makaronem i dostarcza do organizmu żelaza, witamin A, C, E i K oraz kwasu foliowego. Z tego powodu buraki i przygotowane z nich potrawy powinno się jadać jak najczęściej. Jak zatem przygotować barszcz czerwony?

Na początek bulion

Barszcz czerwony można przygotować zarówno na wywarze z jarzyn, jak i na wywarze mięsno-warzywnym. W klasycznej wersji sięga się jednak jedynie po włoszczyznę, a więc: marchew, pietruszkę, kapustę włoską, seler i cebulę. Marchew, pietruszkę oraz seler obiera się i kroi na mniejsze kawałki, natomiast kapustę powinno się opłukać i poszatkować. Tak przygotowane warzywa wrzuca się do dużego garnka i gotuje na wolnym ogniu. Gdy warzywa się gotują, obiera się cebulę i lekko opala się ją nad płomieniem lub na suchej patelni, by zupa po ugotowaniu miała głębszy smak. Bulion gotuje się przez około 60-90 minut do miękkości warzyw.

Gdy bulion jest gotowy, dodaje się do niego kwaszone lub surowe buraki bądź koncentrat barszczu czerwonego. W pierwszym przypadku zupę z burakami gotuje się dalej na wolnym ogniu przez kolejne 60-90 minut aż do uzyskania głębokiego koloru. Jeżeli wykorzystuje się koncentrat barszczu czerwonego, zupę gotuje się jedynie przez kilkanaście minut.

Po dodaniu buraków lub koncentratu barszczu czerwonego zupę należy doprawić solą, pieprzem, majerankiem oraz czosnkiem. Można dodać również ziele angielskie i liście laurowe. Ponadto jeśli wykorzystało się surowe buraki lub koncentrat barszczu czerwonego powinno się nieco zakwasić zupę. Można do tego celu wykorzystać odrobinę octu lub sok z cytryny – nieco kwasowości poprawi smak zupy oraz nada jej głębszego koloru.

Z czym podawać barszcz czerwony?

Bez względu na to, czy przygotowało się zupę z koncentratu barszczu czerwonego, czy też z buraków surowych lub kwaszonych, barszcz podaje się z tymi samymi dodatkami. Zupa najlepiej smakuje z pasztecikami z mięsem, uszkami faszerowanymi borowikami lub podgrzybkami, bądź z krokietami z dowolnym nadzieniem. Barszcz czerwony równie dobrze smakuje z domowym makaronem krajanką, a także jako ciepły, rozgrzewający napój. Co ważne, zupę można przyrządzić w wersji z dodatkami mięsnymi, wegetariańskimi lub wegańskimi.

Koncentrat barszczu czerwonego kupisz na Sklep.vitapol.net